Sa-mi cumpar propria locuinta sau sa mai stau in chirie?

Uncategories

25 Thursday
Views
125

Sa-mi Cumpar Propria Locuinta Sau Sa Mai Stau In Chirie?

Trăim într-un context de criză, inflație și creștere a prețurilor. Foarte mulți români se întreabă: e mai rentabil să stau cu chirie sau să îmi cumpăr o locuință?

Îți propunem să analizăm situația, să luăm în calcul costurile de ambele părți și sperăm că te va ajuta această analiză să iei decizia potrivită pentru tine. Astfel încât în perioada viitoare să dai cea mai bună utilitate banilor tăi. 

De ce totuși unii aleg să stea în chirie, iar alții să-și cumpere o casă, chiar dacă criza ne bate la ușă, crește inflația și rata dobânzilor?

Spre deosebire de alte țări europene, românii preferă să fie proprietari, în loc să închirieze o locuință. Această este o prioritate și foarte mulți planifică achiziția până la 35 de ani. 

Dorința de a fi proprietari este influențată probabil din vremea comunismului și chiar dacă mulți care aleg să-și cumpere acum o locuință nu au trăit în acea perioadă, tendința aceasta s-a transmis prin părinți, bunici și e foarte greu să fie ignorată.

Conform dezvoltatorilor imobiliari, majoritatea achizițiilor sunt făcute de tineri cu vârsta între 25 și 35 de ani, care se mută în orașe mai mari, au obținut un job mai bun sau își întemeiază o familie. 

Știm că achiziția unei locuințe este de obicei o decizie pur emoțională. Din acest motiv e important să aruncăm o privire și asupra costurilor, să vedem cum stăm cu cifrele. 

Atunci când vrei să-ți cumperi o locuință, ține cont de prețul apartamentelor de vânzare, raportat la prețul chiriei în care stai. 

Exemplu: stai într-un apartament cu 2 camere într-o zonă nu foarte periferică din Capitală, iar chiria este 400 euro/lună. 

Cât te costă un apartament și cu cât îți crește cheltuielile în primul an?

Trebuie să ții cont de:

  • avansul la creditul ipotecar

  • costul renovării (dacă cumperi un apartament în bloc mai vechi)

  • costul finanțării (rate, asigurări, comision de acordare)

  • cheltuieli pe care le ai ca proprietar (cheltuieli notariale, comisionul agentului, impozitul pe proprietate etc)

*Ai opțiunea să scazi comisionul agentului din ecuația dacă îți cauți locuința pe Pinner.ro - singurul site din România cu locația exactă a proprietăților, dedicat proprietarilor. Astfel, nu pierzi timp și bani cu vizionarea unor proprietăți care nu te interesează și discuți direct cu proprietarul, fără să mai plătești comision agentului imobiliar.

Exemplu: să zicem că noul apartament te costă aproximativ 75.000 de euro, iar rata la bancă în primul an e 417 euro/lună. 

La prețul achiziției adaugă cheltuielile inițiale: avansul - 55.451 lei (11.300 de euro), costul renovării - aprox. 7000 euro, întăbularea - 470 lei, taxele notariale - 1.350 lei, evaluarea proprietății - 450 lei. 

Totalul te aduce undeva la 18.500 euro. 

În perioada următoare îți recomandăm rată fixă și nu variabilă, pentru a te proteja de creșterea galopantă a IRCC și ROBOR. Chiar dacă rata fixă e mai mare decât cea variabilă cu câteva sute de lei. 

Se consideră că banii dați pe chirie sunt o cheltuială, iar dacă îți iei credit imobiliar pentru o locuință, ratele sunt la nivel similar cu chiria, însă rămâi la final cu casa.

Totuși ține cont că în plus, vei avea nevoie de avans + celelalte cheltuieli pe care ți le-am prezentat mai sus.

E important să îți analizezi situația înainte să iei o decizie și să te întrebi:

Am un job suficient de bine plătit și stabil pentru a-mi permite să plătesc creditul?

Știu sigur că voi locui în acest oraș în următorii 10-15 ani?

Plănuiesc să îmi întemeiez o familie peste 5 ani sau să mai apară un copil?

 

Lasa un comentariu

Prenume *

Nume *

Email *

Mesaj *

 

Comentarii