Dupa noua crestere a IRCC-ului din ianuarie, piata imobiliara va decide ce se intampla cu preturile

Uncategories

15 Tuesday
Views
48

Dupa Noua Crestere A IRCC-ului Din Ianuarie, Piata Imobiliara Va Decide Ce Se Intampla Cu Preturile

Creșterea dobânzilor la creditele ipotecare este o problemă peste tot în lume, nu doar în România. 

În SUA, din cauza creșterii inflației care a determinat creșterea dobânzilor, dobânzile la creditele ipotecare au crescut cu 7,14%. Această creștere s-a întâmplat chiar săptămâna trecută și se află la cel mai ridicat nivel din ultimele 2 decenii. Pentru că la începutul anului dobânzile ipotecare erau la jumătate, această creștere accelerată lovește din plin piața imobiliară americană.

În România avem o dobândă mai mic față de SUA, deocamdată. IRCC-ul, dobânda de referință care se folosește pentru creditele ipotecare, este cotat la 4,06%. Adăugând și marja băncii + comisionul de administrare, rezultă o dobândă efectivă (DAE) de 6,1%.

Interesant este ce se va întâmpla de la 1 ianuarie, când IRCC se va duce spre 6%. E posibil să fim peste americani cu dobânda efectivă.

În Europa lucrurile stau puțin mai bine deoarece dobânzile sunt mai mici la euro. Cel puțin momentan. EURIBOR (indicatorul de referință pentru creditele ipotecare luate în euro) este acum la 1,8%. Dacă se adaugă marja băncii de 1-2%, avem o dobândă efectivă de 2,8-3,8% - sub dobânda efectivă din România care e 6,1%.

În SUA creșterea continuă din ultimii 10 ani a prețurilor la case s-a oprit, iar în România piața imobiliară e blocată. Sau cel puțin pare blocată. Tranzacțiile pe piața imobiliară s-au redus, iar prețurile stagnează deoarece multă lume așteaptă să scadă prețurile apartamentelor, așa cum s-a întâmplat în criza din 2008. 


Sursă informatii: zf.ro

 

Lasa un comentariu

Prenume *

Nume *

Email *

Mesaj *

 

Comentarii