Dobanda variabila sau dobanda fixa: care e cea mai potrivita optiune de credit ipotecar pentru tine?

Uncategories

10 Thursday
Views
44

Dobanda Variabila Sau Dobanda Fixa: Care E Cea Mai Potrivita Optiune De Credit Ipotecar Pentru Tine?

Printre primele decizii importante pe care va trebui să le iei atunci când vrei să cumperi o proprietate cu credit ipotecar, e alegerea ratei cu dobândă variabilă sau fixă.

În ceea ce privește creditul cu dobânda fixă, rata ipotecii și plata pe care o vei efectua în fiecare lună vor rămâne aceleași pe durata întregii perioade de creditare. În schimb, în ceea ce privește creditul cu dobândă variabilă, rata se va modifica odată cu procentul dobânzii, care e influențat de ROBOR, EURIBOR sau IRCC, dar și de marja fixă a băncilor.

 

E dobânda fixă potrivită pentru tine?

Avantajul dobânzii fixe este că, indiferent de ceea ce se întâmplă cu indicatorii ROBOR, IRCC sau EURIBOR, vei plăti același procent al dobânzii de fiecare dată. Dar acest tip de dobândă poate să vină la pachet cu mai multe clauze în funcție de oferta băncii, spre exemplu: comision pentru plăți anticipate. 

Această opțiune este mai potrivită pentru persoanele care se așteaptă ca venitul lor pe termen lung să fie constant.

 

E dobânda variabilă opțiunea potrivită pentru tine?

În acest moment, calculul dobânzii pentru creditele în lei se face pe baza IRCC. IRCC e rezultatul dintre media aritmetică a volumului tranzacțiilor de pe piața monetară interbancară și ratele dobânzilor zilnice. 

Când acest indicator scade, dobânzile sunt mai mici, iar când crește, dobânzile sunt tot mai mari.

Și indicele ROBOR influențează valoarea dobânzii, reprezentând media dintre ratele dobânzilor oferite de finanțatori. Acest indice poate fi influențat de alți factori, cel mai important fiind inflația.

Principalul dezavantaj al dobânzii variabile e că nu poți prevedea evoluția acesteia pe termen lung, așa că e o opțiune potrivită pentru persoanele cu mai multe surse de venit și care prevăd că pe viitor le va crește venitul. În plus, aceste persoane trebuie să aibă un grad de îndatorare sub 30, pentru a putea beneficia de dobândă variabilă.

 

Lasa un comentariu

Prenume *

Nume *

Email *

Mesaj *

 

Comentarii