Centrala pe gaz VS centrala electrica. Care e alegerea potrivita pentru locuinta ta

Sfaturi Pentru A Cumpara

08 Tuesday
Views
164

Centrala Pe Gaz VS Centrala Electrica. Care E Alegerea Potrivita Pentru Locuinta Ta

Chiar dacă te-ai mutat la casă nouă sau vrei să schimbi modul de încălzire al locuinței tale, există două opțiuni populare: centrala termică pe gaz sau centrala electrică.

 

Îți vom prezenta avantajele și dezavantajele de ambele părți, pentru a reuși să-ți faci o idee despre care variantă e mai rentabilă pentru locuința și pentru nevoile tale. 

 

Centrala electrică - ideală pentru spațiile mici 

 

Centrala electrică este o opțiune potrivită pentru tine dacă locuiești într-o garsonieră sau un apartament cu un dormitor, adică într-o locuință de dimensiuni mici. Centralele electrice sunt preferate datorită facilității în montaj, au nevoie de o întreținere minimă, au un randament crescut și un nivel redus de zgomot. 

 

Să nu uităm că electricitatea este una dintre cele mai scumpe forme de încălzire a unei locuințe. Așa că, dacă alegi să instalezi o centrală electrică într-o locuință de mari dimensiuni, așteaptă-te la costuri semnificative. De obicei, centrala electrică este recomandată mai ales în zonele în care se utilizează energia din resurse regenerabile, precum energia solară sau eoliană. În acest caz, costurile la energie electrică sunt minime. 

 

Astfel hai să vedem care sunt avantajele și dezavantajele unei centrale electrice.

 

Avantajele centralei electrice:

 

Poți prezice costurile - calculând care este costul într-o oră de funcționare. Dacă cunoști care e puterea centrale (găsești aceste informații în caracteristicile tehnice), o poți înmulți cu prețul/kWh și reușești să îți faci o idee clară asupra cheltuielilor. 

 

Ușor de montat și de întreținut - în cazul centralei electrice nu e necesară instalarea unui coș pentru a elimina emisiile, cum e în cazul centralei pe gaz. 

 

Soluție eco-friendly și sigură - în cazul centralei electrice, riscul unei explozii este scăzut și este o variantă potrivită pentru persoanele preocupate de mediul înconjurător. Funcționarea unei astfel de centrale nu emite substanțe toxice, nu generează reziduuri și nu poluează fonic. 

 

Dezavantajele centralei electrice: 

Costuri mai mari: așteaptă-te la facturi mai mari dacă alegi o centrală electrică, astfel,e recomandat să o instalezi în apartamente de mici dimensiuni, nicidecum în casă. 

Dependența de electricitate: dacă stai într-o zonă unde penele de curent sunt frecvente, gândește-te mai bine înainte de a opta pentru o centrală electrică. 

 

Centrala pe gaz - potrivită pentru spațiile mari

 

Centrala termică pe gaz este folosită de obicei în locuințele de mari dimensiuni, deoarece, în comparație cu energia electrică, gazul are un randament mai bun și e mai accesibil ca preț. Desigur că, în această perioadă în care scumpirile se țin lanț, este greu să stabilim cu exactitate care formă de energie este mai ieftină. Însă din datele oficiale, în cazul încălzirii locuinței, gazul rămâne varianta preferată, mai ales dacă locuiești într-un spațiu mai mare.

Totuși, de multe ori, instalarea unei centrale pe gaz nu este întotdeauna posibilă (ex: dacă locuința nu e racordată la rețeaua de gaze). În plus, instalarea unei centrale pe gaz e mai costisitoare decât a unei centrale electrice.

Centralele pe gaz sunt și ele de două tipuri: cu condensare și clasice. Majoritatea oamenilor aleg centralele cu condensare datorită randamentului mai mare, de 100%. 

Avantajele centralei pe gaz: 

Randament mai mare și confort sporit - ceea ce o face cea mai populară opțiune de a încălzi locuința, fiind potrivită pentru toate tipurile de locuințe, indiferent de suprafața lor. 

Costuri mai mici de exploatare - gazul este mai ieftin decât electricitatea și nu va trebui să investești mulți bani în lucrările de mentenanță, fiind necesare doar unele verificări și revizii periodice. 

 

Dezavantajele centralei pe gaz:

Nu este o opțiune dacă locuința nu este racordată la rețeaua de gaze naturale.

Montarea unei centrale pe gaz are costuri mai ridicate decât a celei electrice

Poluarea fonică - chiar dacă centrala pe gaz are o durată destul de mare de funcționare, după o anumită perioadă începe să fie zgomotoasă. 

Dacă locuiești la casă și nu ești racordat la rețeaua de gaze naturale, decizia ta se rezumă în a alege între o centrală electrică sau o centrală pe peleți/lemne, deoarece racordarea la rețeaua de gaze este extrem de scumpă. 

 

 

Lasa un comentariu

Prenume *

Nume *

Email *

Mesaj *

 

Comentarii