Piata imobiliara S2 2021 - unde sunt cele mai scumpe si cele mai ieftine locuinte

Noutati Si Trenduri

08 Tuesday
Views
77

Piata Imobiliara S2 2021 - Unde Sunt Cele Mai Scumpe Si Cele Mai Ieftine Locuinte

 

Cumpărarea unei locuințe este un pas extrem de important și trebuie să fim atenți la fluxul pieței imobiliare. În ciuda pandemiei, numărul tranzacțiilor din anul 2021 a crescut comparativ cu anul trecut, iar prețurile apartamentelor scoase la vânzare în România se menține pe un curs ascendent și în semestrul 2 al acestui an. 

 

Cu toate acestea, dacă ne raportăm la trendurile europene, se remarcă o accesibilitate mai mare a locuințelor pe termen lung în România. Adică putem spune că românii sunt mai avantajați decât germanii sau elvețienii, unde rata de proprietate de puțin peste 50%. 

 

La ora actuală România se confruntă cu o lipsă de locuințe, mai ales dacă luăm în calcul intrarea pe piața piața imobiliară a unei generații tinere cu o cerere mare pentru locuințe noi, dar și pentru calitatea construcțiilor. 

 

Potrivit statisticilor, cea mai mică marjă de creștere a valorii medii de listare pentru proprietăți s-a înregistrat în Timișoara, iar cea mai mare în București. 

 

La jumătatea anului 2021 în București prețurile apartamentelor au resimțit un avans general de 2,8%, de la o medie de 1.484 euro/mp util, la 1.525 euro/mp. 

 

Cluj-Napoca se află pe primul loc în ceea ce privește prețul mediu pe mp, iar așteptările vânzătorilor s-au majorat cu 2,3%. Apartamentele scoase spre vânzare au ajuns la o valoare medie de 1.953 euro/mp util, de la 1.910 euro/mp la finalul lunii mai al anului în curs. 

 

Timișoara se menține aproape pe același curs ca în primul semestru al acestui an. Valoarea medie de listare a unei locuințe a crescut doar cu 0,3% la începutul semestrului 2, de la 1.335 la 1.339 euro/mp util. 

 

O veste bună este faptul că efortul de achitare a unei locuințe de către români a scăzut în ultimii 30 de ani, de la 33 de ani necesari, la o medie de 6 ani în prezent. 

 

În acest moment în Alba Iulia, Piatra Neamț și Galați sunt cele mai accesibile prețuri la locuințe. Pentru un apartament cu o suprafață de aproximativ 50 mp păstrați trebuie să lucrezi aproximativ 5 ani. 

 

Media celor mai scumpe locuințe rămân în Cluj-Napoca și București. Pentru o locuință similară trebuie să muncești în Cluj aproximativ 9,5 - 10 ani. 

 

Dacă ar trebui să facem un clasament al celor mai scumpe locuințe date spre vânzare, Clujul se află abia pe locul 4. 

 

Prima poziție e ocupată de București. Deși la Cluj s-a înregistrat cea mai mare medie a prețurilor/mp, la București, cel mai scump apartament valorează aproximativ 2 milioane de euro, cu o medie a prețului de peste 5.000 euro/mp și o suprafață de peste 200 mp. 

 

Pe locul 2 se află Constanța, unde mai există locuințe noi de peste 1 milion euro, iar locul 3 e ocupat de Brașov, unde cea mai scumpă locuință nouă depășește 500.000 euro. 

 


Lasa un comentariu

Prenume *

Nume *

Email *

Mesaj *

 

Comentarii