Cota de TVA redusa la 5% va ieftini locuintele si va flexibiliza piata imobiliara?

Noutati Si Trenduri

08 Tuesday
Views
88

Cota De TVA Redusa La 5% Va Ieftini Locuintele Si Va Flexibiliza Piata Imobiliara?

Inițiativa legislativă în ceea ce privește TVA-ul de 5% la locuințe, trebuia să intre în vigoare la începutul anului 2021, însă, odată cu apariția OUG 226/2020, aplicarea a fost amânată pentru 1 ianuarie 2022. 

Principalele condiții pentru aplicarea cotei reduse de TVA la locuințe sunt: 

 

Plafonul sub care se aplică TVA a crescut de la 450.000 de lei la 680.000 de lei 

În 2021 s-au aplicat regulile existente privind TVA-ul de 5% pentru achiziția de locuințe cu valoarea de până la 450.000 de lei. Din 1 ianuarie 2022 TVA-ul redus, de 5% se aplică pentru achiziția locuințelor de până la 680.000 de lei. 

 

TVA redus aplicat locuințelor de maxim 120 mp 

Suprafața locuințelor ce urmează a fi cumpărate este o altă condiție pentru aplicarea TVA-ului redus. Pentru a beneficia de TVA-ul de 5%, locuința trebuie să aibă suprafața utilă de maxim 120 mp, fără anexe gospodărești. 

 

A fost eliminată condiția în ceea ce privește suprafața terenului

În 2019, pentru a beneficia de cota de TVA de 5%, suprafața terenului pe care era construită locuința nu trebuia să depășească 250 mp, inclusiv amprenta la sol a casei. Prin OUG 226/2020 a fost eliminată această restricție. 

 

TVA de 5% aplicabil oricărei persoane fizice

Dacă în 2019, puteau beneficia de cota de TVA redusă, persoanele fizice cu o anumită stare civilă, din 1 ianuarie 2022, această condiție a fost eliminată. 

 

S-a eliminat condiția unei singure locuințe la cotă redusă

Legea în vigoare elimină condiția anterioară, potrivit căreia persoanele fizice pot cumpăra o singură locuință la cota de TVA de 5%. 

 

Vor beneficia de TVA redus doar locuințele care pot fi locuite ca atare

Legea care a intrat în vigoare din 1 ianuarie 2022, prevede că TVA-ul de 5% se aplică doar locuințelor care pot fi locuite ca atare, adică sunt finalizate. 

 

Noile reglementări se aplică și pentru cei care au promis să vândă, dar vând propriu-zis doar după 1 ianuarie 2022

Cota redusă va fi aplicată și tranzacțiilor imobiliare încheiate înainte de intrarea în vigoare a noilor reglementări, dar care vor fi livrate clientului după intrarea în vigoare a noului TVA. 

 

Ce impact au noile reglementări asupra pieței imobiliare?

 

Pragul de TVA la 5% pentru apartamentele de maxim 450.000 de lei a transformat piața rezidențială într-o piață în care se vând cel mai des apartamente cu 1 sau 2 camere. 

Spre exemplu, în Cluj Napoca se poate cumpăra cu 450.000 de lei doar o garsonieră. Majorarea plafonului la 680.000 de lei face posibilă cumpărarea unor locuințe mai mari cu cota de TVA redusă. 

Necesitatea majorării plafonului a apărut ca urmare a devalorizării leului în raport cu euro și datorită creșterii permanentă a prețurilor locuințelor. 

Noile reglementări vor aduce o flexibilitate la nivelul pieței și vor impulsiona vânzările de apartamente mai scumpe și mai spațioase. Asta ar putea înseamna prețuri mai ieftine cu 14%, însă rămâne la latitudinea vânzătorilor dacă profită de noile reglementări pentru a-și vinde mai repede proprietățile sau dimpotrivă, dacă vor căuta să-și maximizeze profiturile. 

Lasa un comentariu

Prenume *

Nume *

Email *

Mesaj *

 

Comentarii