Ce chirii ii asteapta pe studenti in noul an universitar

Noutati Si Trenduri

02 Friday
Views
100

Ce Chirii Ii Asteapta Pe Studenti In Noul An Universitar

În pragul unui nou an universitar, oferta de anunțuri nou listate pe piață este cu 9% mai mare decât anul trecut, iar timpul de închiriere este cu 25% mai mic. 

Totuși, pentru că timpul de închiriere e mai scurt, chiar dacă numărul de anunțuri este mai mare, anunțurile active în prezent la garsoniere (cele mai căutate de către studenți) sunt în scădere cu 18% în marile centre universitare din țară și cu 11% la nivel național.

În Cluj-Napoca s-au observat cele mai mari scăderi, unde găsim cu 34% mai puține anunțuri active în iulie-august 2022 comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, iar cea mai mare scădere este tot în cazul garsonierelor. Și în Sibiu a scăzut numărul de anunțuri active, în special la apartamente cu 2 camere (-37%) și la apartamente cu 3 camere (-36%).

Singurele creșteri ca număr de anunțuri active în cele mai importante orașe universitare, s-au înregistrat la apartamentele cu 2 camere situate în Timișoara (+16%), Iași (+8%), București (+7%) și la apartamentele cu 3 camere din Timișoara (+13%) și București (+9%).

În ceea ce privește prețul de închiriere, cele mai accesibile garsoniere și apartamente, dintre orașele analizate, sunt la Sibiu și Timișoara (de la 200 euro/lună pentru o garsonieră, la 400 euro/lună pentru un apartament cu 3 camere).

Cele mai mari prețuri sunt în București și Cluj-Napoca (de la 290-300 euro/lună pentru o garsonieră, la 550 euro/lună pentru un apartament cu 3 camere).

Desigur că cea mai mare evoluție a prețurilor de închiriere din iulie 2021 până în iulie 2022 este în Cluj-Napoca. Prețurile de închiriere la garsoniere a crescut cu 20%, la apartamentele cu 2 camere cu 13%, iar la cele cu 3 camere cu 15%. Chiar dacă cel mai mare oraș universitar este Bucureștiul, Clujul rămâne orașul cu cea mai scumpă piață imobiliară.

Pe locul 2 la creșterile prețurilor de închiriere se află București și Brașov (cu 11%), urmate de Timișoara cu 10%. Iașiul, al treilea cel mai important centru universitar ca număr de studenți, a înregistrat cea mai moderată creștere dintre cele 6 orașe universitare, cu doar 4%.

 

Lasa un comentariu

Prenume *

Nume *

Email *

Mesaj *

 

Comentarii