Cat te costa constructia unei case la rosu in 2022

Noutati Si Trenduri

06 Thursday
Views
72

Cat Te Costa Constructia Unei Case La Rosu In 2022

Cât te costă să construiești o casă în 2022? Sigur te întrebi ce e mai rentabil: să cumperi o casă gata construită sau să-ți construiești singur casa. 

Hai să luăm ca etalon o casă de 100 mp și să aflăm prețurile aproximative. Când vine vorba de bugetul unei case, acesta se împarte în 3 categorii: 

  1. Cheltuielile cu obținerea autorizației și proiectul construcției

  2. Costurile materialelor de construcție 

  3. Costul manoperei 

La acest buget ar fi indicat să adaugi și 20% pentru cheltuieli neprevăzute, iar în acest fel pornești la drum cu așteptări realiste.

Dacă ai deja terenul, primul pas e să te ocupi de documentele construirii locuinței:

Certificatul de Urbanism – 50 de lei

Proiectul Casei – aprox. 6.000 de lei

Cadastru – prețul variază în funcție de valoarea casei

Ridicarea topografică –  800 de lei

Studiu geotehnic al terenului care stabilește dacă terenul este sigur pentru construcții  – 1.000 de lei. 

Avize și acorduri de amplasament – costul variază în funcție de zonă

Cheltuielile cu actele necesare construcției reprezintă aprox. 5% din totalul investiției

Costurile menționate sunt valabile pentru București și pot varia. Cheltuielile cu actele necesare demarării construcției reprezintă aproximativ 5% din totalul investiției.

Materialele de Construcție

Pentru o casă de 100 mp, costul materialelor ajunge la aprox. 35.000 – 40.000  Euro, însă acesta poate fi dublu, dacă vrei o casă eficientă din punct de vedere energetic.

În primul rând trebuie urmărit prețurile materialelor grele cum ar fi: beton, cărămidă, fier, și lemn. Prețurile acestora în 2022 sunt:

  • Beton: 400 lei pe mc (pentru fundație și suprastructură)

  • Fier: 4,8 lei pe kc

  • Cărămidă: 400 lei pe mc

  • Lemn: 1.400 lei pe mc

Manopera 

În ceea ce privește manopera, trebuie să negociezi cu meseriaşii preţul/mp, iar acesta variază de la 65 de euro/mp la 250 de euro/ mp. 

Recomandarea noastră e să închei un contract cu o firmă de construcții. Chiar dacă plătești TVA, ai siguranța că meseriașii nu te lasă cu casa neterminată. În plus, îți e garantată calitatea construcției. 

La această etapă mai adaugă și branșamentele efective la electricitate, canalizare, apă și gaze, care costă aprox. 5.000 de euro.

Astfel, costul să construiești o casă de 100 mp e de aprox. 350.000 lei sau în jur de 70.000 euro. Dacă adaugi la acest buget și cheltuielile neprevăzute de 20%, ai alte costuri, însă ai siguranța că poți face față unor majorări de prețuri. 

După ce ai casa gata la roșu, urmează finisajele. Se estimează că acestea ar ridica costul proiectului cu încă 10%, așa că ajungi la un preț aprox de 95.000 euro.

 

 

Lasa un comentariu

Prenume *

Nume *

Email *

Mesaj *

 

Comentarii