Plata din fonduri proprii sau prin credit ipotecar la vanzarea unei proprietati?

Sfaturi Pentru A Vinde

08 Tuesday
Views
96

Plata Din Fonduri Proprii Sau Prin Credit Ipotecar La Vanzarea Unei Proprietati?

Vânzarea unei proprietăți este un proces complex, care vizează anumiți pași cheie care trebuie urmați: de la stabilirea prețului corect și pregătirea actelor, la încasarea banilor după încheierea contractului. 

 

În ceea ce privește încasarea banilor, plata se poate realiza fie direct din fondurile proprii ale cumpărătorului, fie prin credit ipotecar sau Prima/Noua casă. Există anumite diferențe între cele două variante, care se referă atât la timpul de finalizare a tranzacției, cât și la detalii care țin de actele necesare. 

 

Plata din fonduri proprii la vânzarea unei proprietăți 

 

Vânzarea către un cumpărător care face achiziția din fonduri proprii decurge cel mai ușor și poate fi finalizată în decurs de câteva zile. Întregul proces depinde de extragerea Cărții Funciare de Autenticitate de către notar (care durează în medie 4 zile sau 1 zi în regim de urgență). Diferența este în ceea ce privește costurile: în regim normal costă 40 lei, iar în regim de urgență 200 lei. 

 

Este nevoie doar să faci o programare la notar, să pregătești actele necesare și să te prezinți alături de cumpărător în fața notarului pentru semnarea contractului de vânzare cumpărare. Plata integrală se poate face fie cash - în acest caz vei primi întreaga sumă de bani la notar, în momentul semnării contractului, fie prin transfer bancar - ceea ce înseamnă o întârziere de maxim 2-3 zile. 

 

Plata prin credit (Ipotecar sau Prima/Noua Casa) la vanzarea unei proprietăți

 

Principala diferență dintre plata prin intermediul unui credit ipotecar sau credit Prima Casă este la nivelul de durată a finalizării tranzacției.

 

  • Pentru creditul ipotecar procedura durează aproximativ 3-4 săptămâni
  • Pentru creditul Prima/Noua Casă durează între 6-8 săptămâni

 

Alte diferențe constau în: 

 

  • Volumul de acte necesare este mai mare în momentul vânzării
  • Destinația în acte a proprietății:

 

- Dacă imobilul nu are în acte destinație de locuință, nu se poate cumpăra prin niciun fel de credit imobiliar.

- Dacă o parte din imobil nu are în acte destinație de locuință, va fi subevaluat de către bancă.

- Se evaluează de către bancă doar suprafața utilă care apare în acte, astfel, dacă o parte din suprafața utilă nu apare în acte, nu va fi evaluată.

- Dacă schița proprietății diferă față de compartimentarea existentă a acesteia, creditul Prima/Noua casă va fi respins. În ceea ce privește creditul ipotecar, există o indulgență mai mare și nu se ia în calcul respingerea dosarului dacă au fost făcute eventuale recompartimentări.Lasa un comentariu

Prenume *

Nume *

Email *

Mesaj *

 

Comentarii