Cat iti poti permite sa platesti lunar pentru un credit?

Sfaturi Pentru A Cumpara

25 Tuesday
Views
27

Cat Iti Poti Permite Sa Platesti Lunar Pentru Un Credit?

Decizia de a-ți cumpăra o locuință e foarte importantă. Pentru că poate fi un proces emoțional, e important să fii informat și să iei decizii rațional, astfel încât să înțelegi dacă îți poți permite să plătești creditul ipotecar. 

Poți estima singur acest lucru odată ce ai stabilit care e venitul total al gospodăriei, ce sumă ai reușit să economisești pentru avans, care sunt cheltuielile tale lunare și ce cheltuieli vei mai avea cu locuința (utilități, taxe etc)

Pentru a face un calcul estimativ, ia în considerare acești pași:

Calculează 25% din salariul tău net

Gradul maxim de îndatorare pe care îl permit băncile este de 40%. Însă sfatul nostru e să calculezi 25% din salariul tău net. Nu cheltui niciodată mai mult de 25% din venitul tău pe ratele ipotecare. Acest lucru te va feri de situația în care tinzi să iei un credit prea mare pentru resursele tale financiare, chiar dacă ai găsit locuința visurilor. 

Ex: să presupunem că venitul tău e de 4000 Ron. Asta înseamnă că rata ta lunară nu trebuie să depășească 1000 Ron, conform regulii de 25%. Altfel arată calculul dacă sunteți un cuplu și doriți să vă mutați împreună, deoarece există două surse de venit și vă puteți întinde la ceva mai mare. Însă ține minte, nu depășiți 25% din venitul total.

Folosește un calculator de credit ipotecar pentru a determina bugetul de care dispui

În mediul online există multe calculatoare de credit ipotecar sau poți să calculezi de unul singur: împarte prețul locuinței la 180 luni (adică un credit pe 15 ani) apoi înmulțește soldul lunar cu rata dobânzii. 

Ia în calcul costurile asociate proprietății

Ia în calcul faptul că locuința va avea nevoie și de reparații, modernizări și întreținere. 

Economisește un avans mai mare

Avansul pe care îl plătești în momentul în care iei creditul, are un impact mare asupra sumei pe care o primești de la instituțiile financiare. Cu cât depui mai mulți bani, cu atât împrumuți mai puțini. Asta înseamnă că plătești rate mai mici și vei achita creditul mai repede. 

Totuși, cum știi că încă nu ești pregătit să iei o proprietate prin credit?

Nu ai un avans de 15% sau mai mult

Ai multe datorii

Nu ai un fond de urgență care îți poate acoperi cheltuielile între 3 și 6 luni
 

Lasa un comentariu

Prenume *

Nume *

Email *

Mesaj *

 

Comentarii