Reabilitarea termica a blocurilor scade facturile la incalzire cu 40%

Finante

08 Tuesday
Views
75

Reabilitarea Termica A Blocurilor Scade Facturile La Incalzire Cu 40%

Este binecunoscut faptul că izolarea termică a locuințelor are efecte pozitive atât în ceea ce privește mediul înconjurător, cât mai ales asupra facturii la încălzire. 

Majoritatea blocurilor de locuințe din România construite între 1950 și 1990 au un nivel scăzut de izolare termică. O mare parte din căldura dintr-un apartament se pierde din cauza unei izolări proaste, iar acest lucru înseamnă facturi mai mari la încălzire. 

Conform experților, un apartament de 2 camere dintr-un bloc din România nereabilitat termic, consumă de 2 ori mai multă energie decât unul izolat termic. 

În plus, se discută la nivel european ca statele membre să renunțe la centralele individuale de bloc și chiar să interzică centralele termice în blocurile nou construite. 

 

Care sunt soluțiile la criza energetică din ultima perioadă?

Încă din 2009, Ministerul Dezvoltării Regionale și Locuinței a lansat un program de creștere a performanței energetice, prin reabilitarea termică a blocurilor de locuințe. Efectele pozitive implementării acestui program sunt reducerea facturilor de întreținere cu 40% pe timpul iernii și scăderea amprentei de carbon asupra mediului. 

 

Beneficiile reabilitării termice a blocurilor de locuințe 

 

- principalul beneficiu este reducerea cheltuielilor la încălzire cu până la 40% pe timp de iarnă

 

- contribuie la dispariția fenomenului de igrasie, element declanșator în multe boli ale căilor respiratorii

- contribuie la scăderea amprentei de carbon asupra mediului și poate influența valoarea apartamentelor.

 

Cât costă reabilitarea termică a unui bloc în 2021?

 

Fiind vorba de un program guvernamental, lucrările de reabilitare termică sunt subvenționate de la bugetul de stat, iar asociațiile de proprietar achită doar 20% din costul lucrărilor. 

Acest procent se împarte la toți proprietarii din asociație, iar cei care nu își pot plăti partea, pot solicita primăriei să le acorde o subvenție. 

Spre exemplu, costurile pe care le suportă un proprietar care deține un apartament cu 3 camere de aprox. 66 mp, este de cca. 3500 lei. Această sumă se poate achita într-un interval de 10 ani. 

Restul de 80% reprezintă 50% de la bugetul de stat și 30% de la bugetul local, însă este influențat de fondurile aprobate anual prin acest program. 

Concluzionăm că, reabilitarea termică a construcțiilor existente este doar o chestiune de timp până să fie obligatorie. În acest sens, cei care vor să construiască ar trebui să cuprindă încă din proiectare elementele necesare pentru eficiența energetică. Lasa un comentariu

Prenume *

Nume *

Email *

Mesaj *

 

Comentarii